Słoneczna Toskania, Akwitania czy Porto to miejsca, które każdemu człowiekowi na świecie kojarzą się z wyrobem doskonałych win i innych destylatów. Tradycja tworzenia napojów alkoholowych na bazie owoców jest z Europejczykami od czasów starożytnych. Wokół wina stworzono całą kulturę i jest ono głęboko wpisane w naszą historię. Rytuał tworzenia napoju bogów jest jednak nierozerwalnie połączony z przemysłem ceramicznym, szklarskim oraz korkowym. To bowiem dzięki odpowiednio przygotowanym naczyniom możliwe jest eksportowanie wina na cały świat. Wraz z rozwojem globalizacji i wzrostem popytu na ten wyjątkowy napój konieczne było jednak produkowanie coraz większej ilości butelek i korków. Postawiło to producentów wina przed dużym problemem, ponieważ okazało się, że o ile szklane butelki mogą być produkowane masowo, tak korek naturalny jest zasobem ograniczonym. Rozwiązanie problemu przyniosły dopiero korki silikonowe.
Czym są korki silikonowe?
Aby dobrze wyjaśnić, czym są korki silikonowe, musimy zgłębić tajemnice naturalnego korka oraz właściwości, które wykazuje. Dobrze nam znana, jasnopomarańczowa lub brązowawa zatyczka wbrew przekonaniu niektórych, nie powstaje w fabrykach opakowań. Korek, który spotykamy najczęściej przy butelkach z winem, jest tworzywem naturalnym, który pozyskuje się z drzewa korkowego. Wraz z popularyzacją napoju na całym świecie zaczęto wycinać coraz więcej roślin w celu pozyskania wysokiej jakości zatyczek, które są elastyczne, nieprzepuszczalne i odporne na kontakt z cieczami. Doprowadziło to do sytuacji, gdzie drzewa korkowca stały się zagrożone, ponieważ proces ich wzrastania trwa około 200 lat.
W momencie, gdy zorientowano się, że poprzez masową wycinkę korkowców można zaburzyć ekosystem i doprowadzić do katastrofy ekologicznej, powstało zapotrzebowanie na zatyczki tworzone z innych materiałów, np. korki silikonowe. Okazało się bowiem, że do dobrego zachowania walorów smakowych napoju nie jest konieczny naturalny korek, choć pasjonaci produkcji tego trunku stanowczo się z tą tezą nie zgadzają. Branża postanowiła jednak dokonać kompromisu i w procesie butelkowania tańszego wina używać korków silikonowych, natomiast do produktów premium stosować korek naturalny.
Korki silikonowe – charakterystyka
Wiesz już jak powstało zapotrzebowanie na korki silikonowe. Pora opowiedzieć więcej o cechach charakterystycznych tych zatyczek, aby zrozumieć, czemu są one niemal doskonałym substytutem oryginalnych korków. Pierwszą cechą korka z silikonu jest jego nietoksyczność. Oznacza to, że jeżeli zamkniemy butelkę z winem takim sztucznym tworzywem, do trunku nie przedostaną się żadne niepożądane środki chemiczne. Poza tym korki silikonowe są wybitnie odporne na temperaturę, gdyż nie niszczą się ani na mrozie, ani w dużym cieple. Specjaliści określają odporność korków tego typu na od -60 do +200 stopni.
Bardzo ważne jest także, że korki silikonowe można wyprodukować od razu w kształcie, którego wymaga dany producent. Plastikowe zatyczki pojawiają się w wielu rozmiarach i kolorach. Osoby posiadające winiarnie zwykle preferują korki stożkowe z jednym lub dwoma otworami. Korki silikonowe nie wchodzą w reakcję z alkoholem więc ich użycie jest bezpieczne nawet jeżeli znajdują się bardzo blisko trunku przez wzgląd na swój kształt.
Gdzie stosować korki silikonowe?
Choć w niniejszym artykule skupiono się głównie na stosowaniu korków z silikonu w branży winiarskiej, należy podkreślić, że te zatyczki nadają się także do użycia przy innego typu alkoholach. Wśród polskich miłośników destylatów korki silikonowe zwykle wykorzystywane są przede wszystkim do zabezpieczania pysznych, owocowych nalewek lub butelek z bimbrem. Zastosowania tego rozwiązania nie należy się zatem obawiać nawet wówczas, gdy mamy do czynienia ze stężeniem alkoholu o wiele wyższym niż tym obecnym w winie. Jeżeli jesteś więc osobą, która rozpoczyna przygodę z produkcją destylatów, nie obawiaj się zastosowania korków silikonowych przy Twoich wyrobach.